Eben Heazer

Eben Haëzer is een korenmolen in Enumatil in de provincie Groningen. De molen is eigendom van de gemeente Leek. Na een opknapbeurt in 2011 laten drie vrijwillige molenaars de molen regelmatig draaien. U bent van harte welkom om een kijkje te nemen!

Al meer dan 100 jaar bepaalt de uit 1907 daterende korenmolen het beeld van Enumatil. De molen is de opvolger van de in 1906 afgebrande molen, die 20 m dichter bij het Hoendiep stond, achter het pand Molenpad 2.

Bij die brand gingen ook de twee eerste panden bij de brug (nu Hoendiep 2 en Molenpad 2) grotendeels verloren. (…)
Momenteel wordt er wel met de molen gedraaid, maar niet gemalen. De vrijwillige molenaar Heleen Velvis is geregeld op de molen te vinden. in 2011 is de molen uitgebreid gerenoveerd nadat in de zomer van 2010 een van de lange schoren finaal doormidden brak.

Na de voltooiing van de werkzaamheden was er een feest met een officiële heropening, en een fototentoonstelling van de renovatie.
In de ruimte onderin de molen worden door de Molenvereniging en de Dorps Activiteiten Commissie diverse activiteiten georganiseerd zoals klaverjassen, dorpsmaaltijden op zaterdag, filmavonden etc.

Openingstijden van de molen:
Elke 2e en 4e zaterdag van de maand, van 13.30 uur tot 17.00 uur, maar niet in de maanden juni, juli en augustus. Dan is de molen wel af en toe open, maar wanneer is niet van tevoren bekend.

Verder op afspraak, of wanneer de molen draait.

Heeft u wel eens gedacht aan een leuk en lekker dagje uit in Enumatil?

Een bezoek aan de molen, gecombineerd met huiskamerrestaurant en wijnproeverij Het Molenzicht, of gecombineerd met Theehuis Tante Til.
Of u huurt de molen voor uw eigen feestje. U kunt hiervoor reserveren.