Voorpagina

Welkom op de website van het dorp Enumatil

Enumatil ligt in het Groninger Westerkwartier, een gebied gelegen aan de westkant van de stad Groningen. De stad Groningen bevindt zich op slecht tien autominuten. In het dorp wonen ongeveer 375 mensen.

De naam Enumatil is afkomstig van de rond 1445 geslagen brug (til) van Enuma (Enema, Eme). In 1582 legden de Spanjaarden rond Enumatil een verdedigingsschans aan ter bescherming van de vaarroute van en naar de Spaansgezinde stad Groningen.
Deze verdedigingsschans was een erg belangrijke tijdens de 80-jarige oorlog.

In het Gronings spreek je Enumatil uit als Aimtil of IJmentil. De bijnaam voor Enumatilsters is, schaifdokken. Helaas tot nu toe nog niemand gevonden die de betekenis en geschiedenis van deze bijnaam kan achterhalen. Wij houden ons dus van harte aanbevolen voor de gouden tip!

Enumatil is een zogenoemd kruisdorp, waar meerdere waterwegen bij elkaar komen. Het Hoendiep is het hoofdwater, waar even ten zuiden van het dorp het Lettelberterdiep en de Matsloot uitmonden in het Hoendiep. Enumatil heeft tevens een open vaarverbinding met het Leekstermeer.

Op deze website willen wij u informeren over het wel en wee binnen ons dorp, onder andere de activiteiten die we organiseren, uitgebreide informatie over de geschiedenis van ons dorp en over het groen beheer wat we in 2015 hebben overgenomen van de gemeente.